BDO: Den #006 – Levná pracovní síla

Není nad to, když se o práci rozdělíte. Nejlépe s někým, kdo pro vás pracuje rád a stačí mu za to pivo a pohodlná postel. Proto jsem si pronajala ubytovací prostory, zaměstnala pracanty a nechala je dělat, co umí. Co neumí, to se časem naučí. Provedu vás krok po kroku, jak tento systém funguje a jak si můžete podobný systém vytvořit sami.

Contribution Pointy (CP)

Za questy dostáváte speciální body, zvané contribution (ikonka medaile). Ty vám umožní investice do nodů (speciální body na mapě) a odemykat si jednotlivé přístupy ke konkrétním oblastem (město, farma, důl atp.). Vy sice do těch oblastí můžete chodit, ale abyste tam mohli posílat pracovníky, musíte je mít i „zabrané“ těmi nody.

cp
Takto vypadají XP body zvyšující Contribution pointy, které obdržíte jako odměnu z questů.

Na mapě pak můžete vidět takové bílé spojovací čáry mezi městy, doly, farmářskými statky atp. Ty bílé čáry neznačí, že to máte propojené, ale že to může být propojené. To, co propojíte, to bude mít takovou světlou oranžovou barvu.

2016-04-14_8345162

Oblast, kterou chcete propojit musíte navštívit a najít tam NPC „node manager“. Má to nad sebou napsané. Tam u něj můžete kliknout na „mode management“ a investovat CP, pokud stojíte o navázání spojení.

2016-04-14_94398992016-04-14_9509697

Nejdříve si musíte zpřístupnit danou oblast a pak ještě konkrétní doly. Například na obrázku vidíte oranžový kruh vpravo, do kterého sem investovala CP, abych si pak mohla investovat další CP do dolu na „copper ore“. Důl na „iron ore“ nevlastním, proto je bílý. Pokud budu chtít, mohu do něj též časem investovat CP a vytvořit tak další místo, kam lze posílat pracovníky.
2016-04-14_9507464ab

V případě, že budete chtít investovat CP, kliknete v tom okně u node managera vlevo na „investovat“. Místa můžete kdykoliv „odpojit“ a CP se vám vrátí.

2016-04-14_10868979

Pořízení nemovitostí

Domy a prostory si též pořizujete za CP. Kliknete na mapě na město (tj. ta velká zelená, hranatá ikonka s hradem) a ukáže se vám několik domečků. Některé jsou modré, některé šedé. Ty modré si můžete pořídit a až pak se vám mohou odemknout ty šedé. Bílé domy jsou ty vaše již vlastněné. Jak naznačují spoje mezi těmi domy, tak prostě koupíte jednu část a později rozšiřujete. Každý dům má specifické možnosti využití a musíte si vybrat, co v něm chcete mít.

Dávejte si ale pozor, že někdy máte ve městech pouze jeden dům, který vám zvýší místo ve stáji, nebo že jen jedna nemovitost vám umožní mít v přístavu loď (shipyard), tak si pořádně rozmyslete, jak budete domy upgradovat a kde co budete mít. Některé možnosti mají u sebe jednu šipku, některé dvě a jiné dokonce tři (na obrázku dole v růžovém kruhu). To jsou úrovně, jak moc můžete danou nemovitost / výrobnu vylepšit pomocí dalších CP. Například „storage“ lv 1 odemyká ve městě warehouse o 3 místa a level 2 dokonce o 5 míst. Výrobna nábytku na vyšším levelu zase zvládne vyrábět více druhů sortimentu a vaše výrobky mohou být kvalitnější. Ubytovna pro pracovníky se též může rozšířit o další „pokoje“ pro více zaměstnanců. Ovšem pokud u dané nemovitosti máte jen jednu šipku, tak více rozšířit nepůjde.

2016-04-14_11365106Kde seženu pracovníky?

V daném městě u NPC „work supervizor“ si můžete prohlédnou nabídky. Vždy vás to ale bude stát nějakou energii (asi 5). Pracovníci jsou různého typu a můžou mít už naučené skilly (lepší crafting, více těží atp.) Jsou tu tři typy pracantů – Gigant (obr, má hodně staminy, dost unese, dobrý na těžbu), Goblin (hodí se na sběr bylin, případně farmaření, má rychlé nohy) a Human (člověk, má hodně štěstí, je úspěšný a jdou mu dobře crafty).

2016-04-14_12668919

Pracovníky spravujete přes worker list („ESC“ –> „worker list).

Jelikož je článek plný mnoha informací, tak abyste nebyli zahlcení, farmaření probereme zítra. Hezký den, přeji!

Pokračování najdete zde: BDO: Den #007 – Farmaření není pro sraby

AnnieCZE Autor článku:

2 komentářů

  1. Alixon
    15 dubna, 2016
    Odpovědět

    Ahoj.Mas to moc krasne napsane.o kdyz uz v BDO znam vetsinu veci,tak tve clanky postuji lidem co začínají. Sam bych to takto pekne vysvetlit nedovedl.jen teda Ti posilam opraveny udaj co se tyka workeru ten roll na workera stoji 5 enegry, daji se rerollnout aby si lidi nemysleli ze musi mit tooho prvniho 🙂 jinak jeste jednou dekujibza krasne napsany navod.budi Te sledovat i nadale 🙂

    • AnnieCZE
      15 dubna, 2016
      Odpovědět

      Děkuji. Údaj jsem opravila. Já si nepamatovala, kolik přesně to bylo, tak jsem uvedla „cca 10“ 😀 Tak, teď už to tam je správně 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..